© Rootsville.eu

Yasser Tejeda y Palotré (US)
tiltle: Kijombo
music: Jazz
release date: 2019
info artist: Yasser Tejeda
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2019


Yasser Tejeda en zijn band Palotré zijn verheugd de release van hun tweede album, ‘Kijombo’, aan te kondigen. Op ‘Kijombo’ heeft Tejeda een meesterlijke, dansbare en opwindende fusie van Dominicaanse rootsmuziek met rock, funk, r & b, jazz en soul geproduceerd. Kijombo combineert traditionele Dominicaanse folkloristische ritmes die op het platteland van DR worden gespeeld en neemt je mee op een reis naar de 'andere' Dominicaanse Republiek, voorbij de populaire merengue en bachata, naar zijn heilige mysteries en Afro-diasporische culturen. De band Palotré van Tejeda bestaat uit drummer Victor Otoniel Vargas, percussionist Jonathan Troncoso en bassist Kyle Miles.

De titel van het album ‘Kijombo’ komt van Afro-Dominicaanse bijeenkomsten genaamd quijombo, ontwikkeld om muzikale en culturele kringen van viering en weerstand te creëren. 'Kijombo' schakelt naadloos over op versnellingen en ritmes, van de dubbele rustieke rustieke merengue van perico ripiao op 'Swing Ripiao' met het unieke accordeontalent van El Prodigio tot de push-and-pull jazz / gagá-energie van 'La Culebra'. Tunes zoals "Mambodega" en "La Salve Eléctrica" vertalen wortelsritmes in vrij vloeiende jazz-excursies, waarbij de laatste een spookachtige uitwisseling tussen Tejeda en bassist Kyle Miles heeft. De door gagá gevoede stemmingswisselingen van "Del Otro Lado" doen denken aan de Dominicaanse elektro-roots meester Luis Dias en kenmerken de ongewone heavy metal-intensiteit die Tejeda brengt naar jazz-fusion gitaar.

De hoofdsingle op dit album is getiteld 'Nuestras Raices'. Het nummer is een hectisch, feestelijk voertuig van Dominicaanse palo-ritmes dat drie verschillende percussie-instrumenten met de naam 'Palos', een hyperactieve hoornsectie en Tejeda's powerakkoordengitaar combineert, die klinken als Carlos Santana in zijn vroege jaren '70 Caravanserai-moment. "De tekst van dit nummer gaat over het motiveren van jongere generaties om hun roots te verkennen, mensen te inspireren hun dromen te volgen en nieuwe ideeën te creëren.

tracks:

01 Nuestras Raices
02 La Culebra
03 Mambodega
04 Swing Ripiao
05 De Palo Echao
06 Pa' Villa Mella
07 Amor Arrayano
08 La Dolorita
09 La Salve Eléctrica
10 Del Otro Lado
11 Papa Boco